Phlebotomy Practice Examination

1. Which of the following words refers to the measure of the blood that contains the red blood cells?

a) hemoglobin
b) hematocrit
c) hemoptysis
d) hemophilia

2. When referring to needle gauge numbers, which is the smallest needle?

a) 17
b) 21
c) 23
d) 16

3. Why is the Evacuated Tube System often the preferred system?

a) because it is newer than all other systems
b) because it prevents the blood from becoming contaminated
c) because the its collection tubes are separate
d) because it was designed by a phlebotomist

4. Which of these is contained within the epidermis?

a) melanocytes
b) arteries
c) fragments
d) sutures

5. Phenylketonuria is a condition marked by a patient’s inability to process:

a) glucose
b) an amino acid
c) sodium
d) some proteins

6. Which word refers to a protein in the blood?

a) asepsis
b) antiseptic
c) antibody
d) anemia

7. After completing a procedure, a phlebotomist must dispose of needles immediately, because:

a) it will decrease the patient’s fear
b) to make sure it is not reused
c) as a safety precaution
d) so it isn’t accidentally sent to the lab

8. When performing a procedure on an infant, the blood draw is usually done on the baby’s:

a) elbow
b) inner arm
c) finger
d) heel

9. Which is the component in the blood that aids in clotting?

a) platelet
b) antibody
c) leukocyte
d) protein

10. In most healthy adults, which location is preferred for a blood draw?

a) the heel
b) the inner elbow
c) the outer elbow
d) the finger

Answer key for phlebotomy practice exam questions

1. b
2. c
3. b
4. a
5. b
6. c
7. c
8. d
9. a
10. b

This practice exam can help you prepare for the written portion of your phlebotomy exam. You will also need to demonstrate competency in the skills you learned during your training. Five skills are randomly selected for the test. You can prepare by reviewing the material you used during your coursework, and practicing the skills that are appropriate.

Comments on this entry are closed.